Examenul european OLA pentru rezidenții de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă
- 1574 vues
Cei 23 de medici rezidenți – absolvenți ai specialității Anesteziologie și terapie intensivă (ATI) în anul 2023 – au susținut examenul On-Line Assessment (OLA), organizat de Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă (European Society of Anaesthesiology and Intensive Care/ESAIC). Examenul s-a desfășurat în data de 14 aprilie curent, în incinta Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
De remarcat că orarul examenului este unic pentru întreg spațiul european, variațiile fiind determinate doar de fusul orar al țării.
Pentru a evita eventuale dificultăți, candidații au fost instruiți în prealabil cum să navigheze pe platforma de examinare. Astfel, proba test s-a desfășurat fără incidente sau probleme tehnice. Candidații – rezidenții absolvenți – au fost admiși la examen în baza buletinului de identitate, fiind repartizați în 2 săli de calculatoare, cu respectarea distanței fizice dintre ei.
Examenul a durat 180 de minute, conținând 120 de întrebări, divizate în 2 părți, a câte 60 de itemi fiecare: Partea A (științe fundamentale aplicate în ATI) și Partea B (anesteziologie clinică, terapie intensivă, tratament al durerii și urgențe medicale).
Pe tot parcursul examenului test a fost menținută legătura cu coordonatorul OLA ESAIC, care a urmărit în timp real, de la centrul computațional: logarea, tot procesul de evaluare și de-logarea candidaților, concomitent în toate țările care au avut înscriși candidați la acest examen.
Conform regulamentului OLA, supraveghetorii testării on-line au inclus reprezentanți ai ambelor catedre de profil. Astfel, la examen au fost prezenți: profesorul universitar Serghei Șandru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”; asistentul universitar Natalia Belîi, membră a subcomitetului OLA ESAIC, responsabilă pentru Centrul din Republica Moldova, asistentul universitar Ivan Cîvîrjic de la catedra sus-menționată și Olga Cernei, asistent universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2.
Fiecare candidat va recepționa individual pe adresa de e-mail rezultatul susținerii examenului. Rezultatele probei test vor fi disponibile în câteva săptămâni și reprezintă o informație confidențială, în fiecare an aceasta fiind transmisă exclusiv șefilor de catedră și președintelui Comisiei examenelor de stat la specialitatea ATI, pentru calcularea notei finale.
Taxa de examinare pentru candidații autohtoni înscriși (50 de euro per candidat) a fost achitată de către Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM).
De menționat că evaluarea OLA este parte componentă obligatorie a examenului de absolvire a studiilor postuniversitare prin rezidențiat pentru toți medicii rezidenți din anul IV de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă, fiind inițiată în conformitate cu prevederile Ordinului rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” nr. 225-SP din 25 martie 2019. Recunoașterea examenului OLA ca parte componentă a examenului de absolvire a studiilor postuniversitare prin rezidențiat la specialitatea ATI reprezintă o finalitate a acordurilor de colaborare între ESAIC, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă și SARRM, cu sprijinul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Grație implementării examenului OLA va fi posibilă alinierea competențelor teoretice a rezidenților de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă la standarde europene și asigurarea transparenței totale.
Examenul OLA este accesibil în 11 limbi: engleză, franceză, germană, italiană, poloneză, portugheză, română, rusă, spaniolă, turcă și chineză.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii