Bursele FOSFOM - oportunitate pentru mediciniști de a obține o nouă experiență practică
- 99 просмотров
Rezidenții Universității noastre, care au aplicat pentru bursele de specialitate FOSFOM 2016-2017, au trecut cea de-a doua etapă de selecție. Aceștia au participat la un interviu cu profesorii Elie Cogan și Cristophe Goffard de la Serviciul de medicină internă a Universității Libere din Bruxelles (ULB), Belgia. Cu emoții pe față, dar și cu speranța că vor obține o bursă pentru un stagiu într-o țară europeană, cei 13 tineri, rând pe rând, au vorbit despre proiectele lor de viitor și despre activitățile pe care le desfășoară în prezent.
Roman Ciubara, medic rezident în anul III la specialitatea Anestezie și reanimatologie, unul dintre aplicanții la program, ne-a declarat că această bursă îi va oferi posibilitatea să realizeze un stagiu practic foarte productiv în dezvoltarea profesională, unde va obține un bagaj enorm de cunoștințe și abilități practice.
Fiind pasionată de chirurgie, Ana Țurcanu, rezidentă în anul III, ne-a relatat că prin participarea la FOSFOM speră să obțină o nouă experiență. „Aș vrea să văd metodele noi chirurgicale, cât și cele conservative de tratament a bolilor chirurgicale, care se utilizează într-un spital de talie europeană”, a mai adăugat tânăra.
La această etapă au fost selectați patru candidați pentru Obstetrică și ginecologie, câte doi pentru Anesteziologie și Cardiologie, câte unul pentru Chirurgie, Medicină internă, Neurologie, Oftalmologie și Oncologie. Urmează ca echipa de intervievare să înainteze un raport comisiilor de specialitate, care vor decide dacă există locuri disponibile și dacă tinerii de la Chișinău sunt suficient de pregătiți pentru un stagiu într-un spital din Bruxelles.
Chiar dacă experții au manifestat un interes sporit în selectarea candidaților la specialitatea Obstetrică și ginecologie, în cadrul unei întrevederi desfășurate în data de 1 martie curent, rectorul Ion Ababii și-a exprimat doleanța de a consolida domeniul neurologiei și cel al medicinei interne prin intermediul bursierilor, deoarece mulți dintre specialiștii instruiți la USMF „Nicolae Testemițanu” au ales să plece peste hotare. Obiectivul Universității este să formeze medici generaliști și să încurajeze fortificarea cunoștințelor de specialitate prin intermediul stagiilor efectuate peste hotare. „Cunoaștem că aveți cerințe foarte drastice, dar sperăm că rezidenții noștri își vor dezvolta abilitățile acolo”, a mai adăugat profesorul Ababii.
Rectorul a rămas impresionat de programul de pregătire a medicilor în domeniul oncologiei în Belgia, care, în primii trei ani, fac medicină internă și, ulterior, încă trei ani de specialitate, model aplicat și în cazul altor domenii de formare.
La rândul său, profesorul Cogan a menționat că mizează mult pe utilizarea noilor tehnologii pentru FOSFOM. Astfel, prin intermediul video-conferințelor s-ar putea asigura o perioadă mai scurtă de integrare pentru bursieri. Totodată, oaspetele belgian ne-a relatat că, recent, la Universitatea Liberă din Bruxelles a fost inaugurat un centru de simulare: „Nu este la fel de grandios precum este Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, dar, încă din vizita efectuată data trecută, am preluat multe din elementele și experiența Universității Dumneavoastră”.
În vederea motivării mediciniștilor, expertul a sugerat să fie reluat Premiul Moise Cogan, acordat pentru cea mai bună teză de licență în domeniul medicinei interne sau a medicinei de familie, susținută în limba franceză.
Pe parcursul vizitei, profesorii belgieni au ținut și prelegeri privind maladiile sexual-transmisibile pentru studenți și rezidenți. Delegația s-a aflat la Chișinău în perioada 28 februarie-2 martie curent, în contextul acordului de cooperare semnat între ULB și USMF „Nicolae Testemițanu”.
[nggallery id=334]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii